Reklamy

  1. Chytrá internetová řešení

    LOTOFIDEA s.r.o. pomáhá klientům růst na internetu bez zbytečných výdajů. Pomůže Vám s internetovým obchodem i firemní prezentací, doporučí nejúčinější nástroje pro úspěšnou prezentaci a komunikaci na internetu.
zelenina


e-mail:
zelenina

­


zelenina

e-mail:
Úvod » Feferonky

chilli

F e f e r ó n k y

Paprika je teplomilná rostlina, které se u nás daří ve vinorodých oblastech. Pěstujeme ji na slunných záhonech se středně těžkou, teplou humózní půdou. V severnějších a chladnějších oblastech ji pěstujeme především v pařeništích nebo sklenících. Postačí i přenosný pařeništní rám nebo tunelové kryty potažené polyetylénovou fólií. Při pěstování pod sklem nebo fóliemi musíme ovšem dbát na to, aby se v době květu nezvýšila teplota u rostlin nad 30°C, při nichž stejně jako při vysoké vlhkosti, dochází ke špatnému oplození květů. Na zastíněných místech nebo záhonech s velmi těžkou půdou se paprice nedaří.

Sazenice si vypěstujeme v teplém pařeništi, kam vyséváme semeno v polovině března. Také můžeme sít do misek nebo truhlíků, které umístíme ve skleníku, teplém pařeništi nebo v bytě za oknem. Pro naklíčení semínek je zpočátku vhodná vyšší teplota, okolo 28°C. Rostlinky přepichujeme zpravidla po dvou do pařeniště nebo větších kelímků na vzdálenost 5x5 cm.

Je vysoká 30-50 cm. Vytváří pěkný rozvětvený keřík. Má malé kulaté plody, které během růstu mění barvy, převážně žluté, fialové či červené. Při dobrém ošetřování stále kvete a nasazuje nové plody. Usušené a rozemleté lusky známe pod názvem "Kayenský pepř." Je to koření silně pálivé, 30x pálivější, než-li běžné feferónky.

Sklízí se zralépotom může být červené, oranžové, žluté nebo fialové, nebo nezralé – potom je zelené. Čerstvé chilli musí být křupavé a mít hladkou slupku. Zralé chilli je možno koupit sušené, roztlučené, v lupíncích nebo mleté; tvoří základ většiny chilli omáček a past. Společně s pepřem, zázvorem a žlutým kořenem patří chilli papričky dnes k nejvíce pěstovaným druhům koření. Chilli se pěstuje v tropech do nadmořské výšky 2000 m. Pěstuje se i v teplých mírných oblastech, je však citlivé na mráz a proto se pěstuje ve sklenících.

Použití: obecně do všech pokrmů, kterým chceme dodat ostrou pikantní chuť.V tropech dává chilli chuť standardním potravinám jako je rýže v Indii a jižní Asii, fazolím a kukuřici Mexiku a cassavě v Jižní Americe. Zostřuje kari a celou řadu dalších směsí koření (např. směs na chilli con carne) a přidává se jako koření do naložené zeleniny, pepřových omáček, chilli oleje a chilli esence. Chilli extrakty se dokonce používají do zázvorového piva a jiných nápojů.

Léčivé účinky: Čerstvé chilli papričky jsou bohaté na vitamín C. Chilli podporuje zažívání potravin obsahujících škrob a může působit jako tonikum. Pozor: Ve větším množství je chilli dráždivý jed, který může popálit žaludek nebo střeva. I v malém množství může chilli pálit. Pokud si ústa popálíte přemírou chilli koření, jezte nekořeněnou rýži, chléb nebo fazole. Nic nepijte, tím to jenom zhoršíte.

Pozor: když jste pracovali s chilli, dobře si umyjte ruce a zabraňte dotyku s očima, citlivými místy nebo malými zraněními.

 
www stránky zdarma iPROSTOR.cz
systém společnosti LOTOFIDEA s.r.o.